Containerhus

Containerhus med träfasad

Containerhus

Det uppfinns hela tiden nya spännande lösningar för boende. Många är intresserade av miljövänliga hus där man kan vara självförsörjande för att på så vis spara pengar och inte bli beroende av kommunala lösningar för vatten och avlopp. Något som har väckt en hel del uppmärksamhet är husen som byggs av containrar. Du har säkert sett bilder på de stora plåtcontainrarna som används för att frakta varor med tåg och båt till världens alla hörn, men har du någonsin tänkt på att de här plåtlådorna skulle kunna blir till hus? Ett containerhus brukar bestå av två containrar, eller fler. Med hjälp av ekologiska system för el- och vattenförsörjning så går det faktiskt att skapa ett boende där man i stort sett är helt självständig.

Vad är ett containerhus?

Ett containerhus består alltså av minst en container. Man skär ut fönster och dörrar i plåten och genom att sätta samma två containrar så får man två rum och två mindre alkover. Det blir ett ganska litet hus så för en större familj så får man använda sig av fler containrar. På insidan så kan man inreda väggar med träpanel för att få en fin känsla och fönster kan också dekoreras med trälist. De som bygger containerhusen använder sig ofta av återvunna material för att verkligen skapa miljövänliga hus. Det kan röra sig om allt från äldre skåpluckor till plattor som man använder som vägg i kök och badrum.

Ekologiskt boende

För att boendet ska bli ekologiskt så måste man ju tänka på hur man ska få energi och vatten på ett naturligt sätt. Rent vatten kan man få genom att täcka containerhusets tak med grus genom vilket regnvatten silas för att sedan samlas i stora vattendunkar som man kan ta husets bruksvatten från. Värme och energi kan man få från solpaneler men det här är inte helt enkelt i Sverige där solinstrålningen inte räcker hela vägen ut. Dusch och toalett måste också utformas på ett sätt som gör att man kan hantera avfallet på ett miljövänligt vis.

Får man verkligen plats?

Stort containerhus

Flera containrar ihopsatta till lägenhetshus

Ett containerhus som är gjort av två containrar har två större avdelningar samt två alkover. I en alkov så kan man ha plats för en större säng medan den andra används som badrum och toalett. Den här varianten kan passa för ett par eller en person. En familj kommer givetvis att behöva mer plats och även bra lösningar för mer vatten och energi.

Om containerhuset blir framtidens boende återstår att se. Det kan dock konstateras att det här är ett mycket kreativt sätt att återvinna material och skapa boendemiljöer som inte blir så dyra att underhålla och som skulle kunna fungera som alternativ då man behöver återuppbygga områden som drabbats av naturkatastrofer eller av krig.